Patineringskursus

Tid og sted:
14. oktober 2010, Togcenter Gentoftes lokaler

Den 14. oktober deltog 4 fra klubben, Rene B., Lars, Jakob og Jørgen i et patineringskursus, som blev  holdt i Togcenter Gentoftes lokaler.  Der var i alt syv deltager i kurset, så man må sige at klubben var godt repræsenteret.

Grundet vandskade i kælderen hos Togcenteret blev kurset holdt oppe i forretningslokalet mellem alle reolerne; men det kunne sagtens lade sig gøre. Efter at Theis havde holdt en kort ( men interessant velkomsttale : Det var noget med, at da han nu alligevel var der, kunne han jo lige så godt sætte sig ind på kontoret og justere priserne op på varerne ) overtog Frank det videre forløb.

Frank indledte med at sige, at patinering i høj grad har at gøre med at "se tingene". Til at illustrere hans påstand viste han nogle billeder , hvor han havde fotograferet  hustage, murværk, rækværk, altaner etc.hvorefter han spurgte os : hvor mange farver ser vi egentlig ikke på disse billeder og hvor mange nuancer ser man egentlig ? Selv nyt murværk har et spil i nuancerne man bare skal være opmærksomme på.

Hans grundfilisofi  ved patinering er at "vaske" emnet og så efterfølgende drybrushe det. Han mener, at med disse 2 metoder kan man bedre styre processen. Air brush er god til at give dette lidt diffuse,støvede udseende; men er sværere at styre koncentrationen af.

Alt efter hvilke emne man vil patinere starter man med enten at give det matlak ( Model Master er den bedste ) eller at "vaske".

"Vaske" betyder at man tager en rund pensel, dypper den i terpentin og dypper derefter kun lige spidsen i sort maling. Man dækker så emnet med denne opløsning og vasker  hellere  i et tyndt lag og 2 gange end i et tykt lag. Man skal sørge for at køre terpentinblandingen helt ud over "kanten" af emnet så at man undgår rende.

Humbrol`s 64 (lysegrå) er også god til vask; men det er vigtigt at man lader emnet tørre rigtig grundigt, gerne op til 14 dage, efter behandligen.

Og det med tørringen er lige vigtig om man har malet med matlak eller har "vasket".Hvis ikke emnet er gennemtørt vil den efterfølgende behandling opløse det man har lavet.

Den efterfølgende Dry Brush foretages med en fladpensel ( Panduro  Hobby sælger dem i sæt med 10 stk for ca 80, 00 Kr.) . Penslen skal være helt tør, må ikke have været i terpentin samme dag og når man stryger malingen på et stykke pap, skal der næsten  ikke være mere maling at se. Man Dry Brush`er af flere omgange ( Ja, det er et tålmodigheds arbejde !! ) indtil man har opnået den ønskede virkning. Ønsker man at fremhæve noget, eks. detaljer  på en vogn, dry brush`er  man på tværs af detaljen.

Humbrol`s  121, lysegrå er god til at give et støvet indtryk.

Bunden af en vogn eller en boggi starter man med at dry brush`e Humbrol 133 og derefter med 113 alternativ sort. Man kan i øvrigt arbejde videre med samme pensel så længe man går fra lyse farver mod mørke farver.

Efter denne grundige gennemgang fik vi lov til selv at prøve os ud i patineringen og det skal indrømmes: Det kræver noget træning; men som Frank sagde, at når man først har fået det lært, så gider man ikke se på disse blanke, plastic modeller mere. Aftenens sidste fif var : Inden vi samler vores modelhuse så giv dem en gang matlak udenpå  og mal dem sorte på inder siden. Det giver en helt special effekt.

Jeg tror, at jeg på alle fires vegne fra klubben kan sige, at det var en meget lærerig aften og vi gik derfra med visheden om, at der er rigeligt at gå i gang med i de lange vinteraftener.

Jørgen 15/10/10